Foto

Petre Branisteanu: "Cheia succesului consta in talent, multa munca si noroc!"

Invitat de Federatia Romana de Baschet sa antreneze o grupa de liceeni in cadrul “Conferintei Sectorului 1 – Mihai Nedeff”, fostul mare jucator al echipei Steaua din anii ’80, Petre Branisteanu, a acordat dupa multi ani un interviu in exclusivitate site-ului FRB. Printre subiectele atinse, “omul specatacol” al ros-albastrilor si-a reamintit de cele zece titluri nationale pe care le-a castigat cu gruparea militara, dar si despre inceputul baschetbalistic al internationalului  Vlad Moldoveanu.
 
Petre Branisteanu in proiectul intitulat “Conferinta Sectorului 1 – Mihai Nedeff”. Miercuri ati avut primul antrenament cu liceenii. Cum s-au prezentat pustii?
Sunt copii carora le place baschetul. Multi dintre ei au facut baschet organizat la diverse cluburi si speram sa vina cat mai multi pentru a forma echipe competitive pentru Turneul Final din luna iunie.
 
Au potential?
Ce copil n-are potential?! Toti sunt bine facuti, le place baschetul si asta este cel mai important. Unii au chiar calitati deosebite. Important este sa vina sa faca miscare si sa-si ocupe timpul intr-o competitive organizata.
 
V-am vazut in sala si parca va trezea ceva nostalgii arena de la Caragiale...
Nu neaparat nostalgie. In sala aceasta m-am antrenat zece ani. Am jucat aici, apoi patru ani am mai  stat aici si cu Vlad (n.n. - Vlad Moldoveanu, liderul echipei nationale de seniori a Romaniei). Aici a inceput si el baschetul...
 
Povestiti-ne despre cei zece ani pe care i-ati petrecut in sala de la Caragiale..
Am castigat aici zece titluri consecutive la juniori,  la diverse categorii de varsta, in afara celor zece titluri pe care le-am castigat la Steaua, cu echipa de seniori.  Am inceput performanta si drumul catre loturile nationale de juniori, tineret, apoi seniori. Chiar de-aici am plecat direct la Steaua.
 
Cate antrenamente faceati pe zi in acea perioada?
Trei antrenamente pe zi. Altceva n-aveam ce face. Nu exista internet, nu erau cluburi, discoteci... Nu existau atractiile de azi!
 
Ati anticipat urmatoarea intrebare. Daca am face un exercitiu de imaginatie si Petre Branisteanu ar fi acum licean. Tentatia internetului ar fi mai mare decat sportul de performanta?
Nu cred ca ar fi o tentatie mai mare! Mie nu mi-a placut cartea niciodata (Rade zgomotos!). Tot la sport as fi mers si cred ca tot in sala mi-as fi petrecut timpul liber.
 
Vorbeati despre cele zece titluri cucerite cu Steaua, la seniori. Ati lucrat in acea perioada si cu domnul Mihai Nedeff, de al carui nume se leaga si competitia realizata de FRB cu sprijinul Primariei Sectorului 1.
Imi aduc aminte anul 1985, cand nea Misu era antrenor. A fost un om care a muncit foarte mult pentru baschet, alaturi de regretatul Dan Niculescu de la Dinamo, dar uite ca varsta si uitarea nu iarta pe nimeni. Merita aceasta recunoastere domnul Nedeff, am spus si in conferinta de presa de dinaintea demararii acestui proiect al FR Baschet ca Mihai Nedeff este singurul jucator roman care a fost selectionat si care a evoluat de trei ori in Echipa Europei. Ramane un nume greu in istoria baschetului romanesc...
 
Revenind la “Conferinta Sectorului 1 – Mihai Nedeff.” Credeti ca ar trebui extinsa si la nivelul intregii Capitale?
Ar fi perfect! Cred ca ar trebui sa se desfasoare pe toate sectoarele. Sunt multi fosti jucatori care ar dori sa ii pregateasca pe  liceeni. Iar la final, ar trebui un Turneu Final care sa se desfasoare in Sala Polivalenta sau in sala FRB, Arena de Baschet. Sa participe cati mai multi elevi! Un Turneu Final format din castigatoarele pe sector ar fi perfect. Cred ca ar exista interes si din partea Primariei Capitalei.
 
Ati amintit de fostii jucatori. Pentru copii de acum este o mare onoare sa lucreze cu legendele baschetului romanesc..
Nu! Nu este asa! Ei habar nu au cine suntem. Parintii lor poate isi mai aduc aminte. Sunt niste copii de 18 ani. Cand ei sa nasteau, noi ne retrageam din activitate (rade). Mai repede cred ca acesti copii au venit la antrenamente la sugestiile parintilor, pentru ca numele noastre reprezinta o garantie a unui lucru serios.
Va doriti sa jucati finala?
Nu ma gandesc la acest lucru. Am spus-o si la conferinta de presa ca important este pentru acesti copii sa joace, sa faca miscare intr-un cadru organizat, si sa nu se apuce de etnobotanice si de alte prostii.
 
Daca ati ajunge in finala, pe cine ati vrea ca adversar: echipa antrenata de Ioan Constantin sau de Alexandru Vinereanu?
Ma intalnesc cu ei oricum. Va fi distractie, indiferent de ce echipa va juca finala! Important este ca acesti copii sa simta ce inseamna sportul in general si baschetul in special.
 
O ultima intrebare. Daca un copil ar citi interviul acesta si si-ar dori foarte tare sa ajunga jucator, ce sfat i-ati da?
Sa se apuce de baschet si sa fie cat mai constiincios la pregatire. In sport trebuie sa muncesti foarte mult. Cheia succesului consta in talent, multa munca si noroc!
 
Va multumim si multa bafta!
 
Carte de vizita:

Nume: Petre Branisteanu
Data nasterii: 17 februarie 1959
Palmares: 10 titluri nationale cu Steaua Bucuresti
Peste 400 de selectii in echipa nationala a Romaniei
Post pe care a evoluat: conducator de joc
Echipe la care a activat: Steaua Bucuresti, Erbasu Bucuresti
A jucat de mai multe ori in Cupa Campionilor Europeni
A participat la doua editii ale Turneului Final al Campionatelor Europene
A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului

Parteneri